• Home
  • /
  • Tábornok
  • /
  • A Java 21 az elmúlt évek egyik legizgalmasabb kiadása
java symbolbild

A Java 21 az elmúlt évek egyik legizgalmasabb kiadása

Az OpenJDK 21 megjelenésével a gyártók hosszú távú támogatást (LTS) kínálnak. Azonban ez a verzió ennél sokkal többet kínál.

Az OpenJDK 21 15 JEP-et (JDK Enhancement Proposals) hoz magával, amelyek számos témát tartalmaznak. Sok érdekes funkciót kínál a Java fejlesztők számára. Néhány funkció már egy ideje fejlesztés alatt áll, mint például a mintaillesztés, a virtuális szálak, a Vektor API és a Foreign Function & Memory API. Míg az egyes funkciók, mint például a mintaillesztés és a virtuális szálak, befejeződtek, mások még előnézetben vagy inkubátor módúak. A fejlesztők azonban különösen izgatottak az új témák, mint például a Sztring Sablonok, a „Névtelen Osztályok és példányfő metódusok”, és a Szekvenciált Kollekciók.

A mintaillesztés most teljes mértékben használható a termelési környezetben. Lehetővé teszi a meglévő struktúrák mintákkal történő illesztését, hogy hatékonyan és karbantarthatóan megvalósítsuk a bonyolult esetszétválasztásokat. Ez a funkció, amelyet a Project Amber keretében fejlesztettek több éven keresztül, a közelmúltban alapfunkcióktól haladt előre az előrehaladottabbakig, mint például a Rekordminták és a Mintaillesztés kapcsolóhoz. Ezek az előrelépések az kódot tömörebbé, olvashatóbbá és kevésbé hibásá teszik. Ezenkívül a virtuális szálak forradalmasítják a Java-t, lehetővé téve a jelentősen nagyobb egyidejű szálak számát, ami jobb CPU kihasználtságot eredményez. Ezek a szálak valószínűleg beépülnek keretrendszerekbe, mint például a Spring és a Quarkus, javítva a webalkalmazások teljesítményét.